Solarimpulse. Avion na solarni pogon

Prvi let Švajcarskog solarnog aviona
Kako baterije i solarne ćelije postaju sve efikasnije,
tako se uvećava broj prevoznih sredstava koja koriste solarnu energiju.
U Švajcarskoj je poleteo četvoromotorni avion na solarni pogon.

Solarimpulse
Foto: Wikimedia Link
Švajcarski konstruktor Bertran Pikar (Bertrand Piccard)
prikazao je svoj avion, nazvan Solarni impuls (Solarimpulse),
sa kojim namerava da poleti na put oko sveta.
Avion ima četiri motora i raspon krila kao džambo džet,
ali težak je kao omanji automobil.
Krila su pokrivena sa 12 hiljada solarnih ćelija,
ima litijum-jonske baterije i četiri motora od ukupno 40 konjskih snaga.
Prosečna brzina leta je 70 kilometara na sat.
Gradnja je koštala oko 70 miliona evra,
a Pikar je do sada pravio sa njim samo male skokove,
ne više od 60 centimetara od zemlje.


 (Dalje)
Related Posts with Thumbnails
|

Veliko spremanje Srbije

| Permalink | | Trekbekovi (0)

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja u okviru akcije Očistimo Srbiju organizuje veliku radnu akciju čišćenja otpada.
Veliko spremanje Srbije, subota, 5. juna 2010.

Očistimo SrbijuMinistarstvo životne sredine i prostornog planiranja poziva sve zaposlene u državnoj upravi, javna preduzeća, privredna društva, medije, škole, udruženja, organizacije i građane da se priključe akciji i prijave putem sajta Očistimo Srbiju ili na telefon 011/ 36 222 36


Svaka opština formira lokalni štab koji utvrđuje lokacije i sprovodi akciju na svojoj teritoriji u saradnji sa partnerima, a imenuje i koordinatora čija imejl adresa počinje nazivom opštine (nazivopstine@ocistimosrbiju.rs).

Sve informacije možete dobiti u kancelariji akcije 'Očistimo Srbiju'
na telefon 011/3622220

Očistimo Srbiju Staklo (Dalje)
Related Posts with Thumbnails
|

Ekološke kuće štede energiju

Na izložbi 'London Home Show',
prikazano je nekoliko zanimljivih rešenja za ekološke kuće budućnosti.

Pronalazači i konstruktori se nadaju da će nova rešenja za porodične kuće podstaći ljude da prevaziđu uvrežene ideje o stanovanju.

Eksponati su bili raznovrsni - od rešenja za bolje korišćenje prostora u kuhinjama, preko kreativne upotrebe recikliranog materijala do loptaste privatne radne sobe,
koju možete da postavite u bašti.


Archpod

Kružna ekološka kuća prečnika 3 metra može takođe da se koristi kao soba za odmor
u tišini, za gledanje televizije ili kao radionica za neki hobi.

 (Dalje)
Related Posts with Thumbnails
|

Drveće raste brže zbog klimatskih promena

Najnovije studije ukazuju da drveće na planeti pokazuje znake klimatskih promena. Drveće raste brže nego inače i naučnici veruju da ova preliminarna otkrića nagoveštavaju još veće promene u budućnosti kada je reč o svetskim šumama.

Studije drveća ponekad traju dugo. Ali tokom vremena, zapaze se određeni modeli.

Zalazak sunca u šumiDžes Parker, ekolog u Centru za ekološka istraživanja institucije Smitsonijan, pokazuje isečak topole, koji je imao stotinu godina kada se drvo osušilo. Svaki prsten označava jednu godinu i svi oni ispredaju priču."Neki prstenovi su široki, a neki mali. Široke godine su one u kojima je drvo više raslo, dok uski ukazuju da je rast bio usporen iz brojnih razloga, od senke koja je padala sa komšijskog imanja, do eventualne suše, razlozi su mnogobrojni", kaže Parker.Tokom protekle 23 godine, Parker i njegov tim volontera obavili su 250 hiljada merenja na oko 50 hiljada stabala širom istočnog dela Sjedinjenih Država. Svako stablo je tokom studije mereno nekoliko puta.


Parker je nedavno objavio preliminarne rezultate istraživanja, za koje kaže da su iznenadjujući."Otkrili smo da je stopa po kojoj ove šume rastu sada daleko veća od one koju bismo očekivali na osnovu dugoročnog trenda."Parker kaže da je većina razloga za brži rast drveća povezana sa klimatskim promenama.

 (Dalje)
Related Posts with Thumbnails
|

Organizovano odnošenje otpada u Srbiji povećano za 30 odsto

| Permalink | | Trekbekovi (0)
Procenat stanovništva obuhvaćenog organizovanim odnošenjem otpada povećan je na 77,23 odsto, čime je Srbija ostvarila povećanje za skoro 30 odsto u odnosu na 2009. godinu kada je započela akcija Očistimo Srbiju. U toku je izgradnja 26 reciklažnih centara, koji će sa sedam postojećih, činiti mrežu koja će omogućiti da se u Srbiji reciklira značajan deo kućnog otpada. U okviru akcije „Prijavite lokaciju za čišćenje", pokrenute 10. oktobra, do sada je prijavljeno 516 lokacija od čega je očišćena skoro polovina, istakao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, predstavljajući rezultate akcije Očistimo Srbiju za 2011. godinu.

Očistimo Srbiju

Do 2009. godine organizovano je prikupljano samo oko 60 odsto komunalnog otpada u Srbiji i prepoznajući nizak nivo upravljanja otpadom kao jedan od najvećih problema životne sredine u zemlji, pokrenuli smo akciju Očistimo Srbiju. Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom postavljen je cilj da se poveća broj stanovnika obuhvaćenih sistemom sakupljanja otpada na 75 odsto do 2014. godine. Ministarstvo je u okviru akcije Očistimo Srbiju, kroz Fond za zaštitu životne sredine lokalnim samoupravama i komunalnim preduzećima  800 miliona dinara za sufinansiranje nabavke kanti, kontejnera, kamiona i druge komunalne opreme, kao i za uklanjanje divljih deponija - naveo je ministar Dulić.

Mehanizacija

Prema njegovim rečima, zahvaljujući navedenoj pomoći u komunalnom opremanju, cilj da do kraja 2014. obuhvat prikupljanja otpada bude povećan na 75 odsto, ostvaren je za godinu i po dana, umesto za prvobitno planirane četiri godine.

Drugi veliki zahtev je bio da smanjimo pritisak prikupljenog komunalnog otpada na postojeće sanitarne deponije, zbog čega smo započeli izgradnju 26 reciklažnih centara širom Srbije, koji će uz postojećih sedam, činiti mrežu od 33 reciklažna centra. Oni će omogućiti da se uvede primarna selekcija otpada u domaćinstvima, jer se njihovom izgradnjom obezbeđuju uslovi da se separisani otpad adekvatno skladišti i priprema za krajnju preradu u reciklažnoj industriji. U reciklažnim centrima je predviđeno prikupljanje ambalažnog otpada: papira, plastike, aluminijuma, stakla, tetrapaka, kao i posebnih tokova otpada: električnog i elektronskog, guma, akumulatora, baterija, otpadnih ulja - ukazao je ministar Dulić.

Reciklaža

Izgradnja reciklažnih dvorišta će, kaže on, omogućiti suštinsku promenu u načinu upravljanja otpadom u Srbiji. Otpad se neće više tretirati kao đubre, već kao sirovina pogodna za dalju preradu. Smanjiće se količina otpada koji se odlaže na deponije, obezbediće se sirovine za razvoj reciklažne industrije, te omogućiti da se komunalna preduzeća modernizuju i postanu efikasnija. To će sve omogućiti značajne uštede i učiniti Srbiju znatno čistijom i zdravijom zemljom.

Očistimo Srbiju 04 06

Veliki doprinos rešavanju problema upravljanja otpadom ima i akcija Veliko spremanje Srbije, u kojoj je 4. juna učestvovalo 289.534 registrovanih volontera, koji su sa 5.311 lokacija uklonili više od 150 hiljada kubnih metara otpada. Organizovanjem te akcije, ostvarili smo značajne uštede. Sakupljanje otpada u komunalnim preduzećima po metru kubnom košta oko 1.200 dinara, čime smo za samo jedan dan uštedeli 180 miliona dinara - naglasio je ministar Dulić.

Oliver Dulić

Podsetivši da je 10. oktobra pokrenuta akcija „Prijavite lokaciju za čišćenje", u okviru koje je za dva meseca očišćeno 213 lokacija od 516 registrovanih na portalu www.ocistimosrbiju.rs

Akcija je zamišljena tako da građani putem interneta prijavljuju lokacije za čišćenje i uglavnom u njoj učestvuju korisnici društvenih mreža. Značajno je podsetiti da je u martu 2009. bilo registrovano 4.318 divljih deponija, a sada ih imamo 1.602, što znači da je očišćeno 62,89 odsto deponija. Deo preostalih deponija nije moguće očistiti jer bi se time prepunile postojeće sanitarne deponije. Zbog toga je u narednim godinama potrebno izraditi i sprovesti projekte sanacije i rekultivacije sanitarnih i izgraditi regionalne deponije - zaključio je ministar Dulić.

Izvor: Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja
Related Posts with Thumbnails
|